Scenelys utendørs/sommer

Her kan man diskutere lys, scene og relaterte saker.

Moderatorer: Rune Skramstad, Mads Størkersen

Svar
sveinis
Newbie
Innlegg: 13
Registrert: 17 jun 2007, 21:43

Scenelys utendørs/sommer

Legg inn av sveinis » 10 mai 2009, 10:12

Finnes det bra løsninger som gir scenelys selv om det er ute i det fri på sommeren. Har det noen effekt? I hvilken grad kan scenelys "konkurrerere med sollyset"?
Mvh. Svein Helge Vikse

Per Erik Finstad
Active Member
Innlegg: 91
Registrert: 27 nov 2007, 20:04

Re: Scenelys utendørs/sommer

Legg inn av Per Erik Finstad » 10 mai 2009, 18:14

Masse røyk og masse strober... Det er tøft... hehe
Live Hurts

Bård
Newbie
Innlegg: 6
Registrert: 12 mai 2009, 22:11

Re: Scenelys utendørs/sommer

Legg inn av Bård » 14 mai 2009, 02:14

Scenelys kan konkurrere mot solen, men selv en 5kw HMI fresnell vil altid tape i direkte konkuranse så det gjelder å være lur og gi lampene sine alle de fordeler de kan få.

Det er 2 ganske forskjellige senarioer på en utendørs jobb om sommeren, det er de jobbene som kun skal foregå i fult dagslys og de som går fra fult dagslys til mørke.
Kommer sikkert en del edits her etterhvert som jeg kommer på/ser mer og med begrunnelser for f.eks å velge flommere osv., men å begynne å skrive en post om et dypt emne som dette klokken 01.30 var nok ikke så lurt :shock:


Plassering av scene :

Dersom man har en lukket scene og mulighet til å påvirke plassering av scenen kan det være lurt å få den rettet mot øst/nord-øst spesielt om konserten varer utover kvelden. Da vil solen gå ned bak scenen og gi lysene en sjangs på et tidligere tidspunkt, men man bør på forhånd ha sett hvordan lyset fra solen oppfører seg i forhold til omgivelsene så det ikke blender publikum. Ting som må taes hensyn til her er show start og stopp tider , scene høyde og bredde og andre objekter som tær eller bygninger som kan hjelpe med å blokere for solen og gi et mer gunstig resultat dersom man vender scenen slik at solen går ned bak disse.

Dersom det kun skjer ting på scenen på dagtid gjelder det fremdeles å finne en god vinkel på scenen slik at man får solen som front lys og slipper kjedelige skygger fra objekter som direkte kan blokkere solen.


Front Lys :

Kun dagtid : Solen ! , + flommer til å fylle inn, 6/12/18/24 (avhengig av scene størrelse) Par 64 med CP62 lamper i kan også fungere.

Dag-> Natt : Solen ! , flommere, fresneller, profiler eller par kanner avhengig av hva type show det er. Prøv å få litt vinkler fra sidene på front lyset da veldig mye av effekt lyset vil komme rett bakfra og personen kan se veldig flate ut med kun front og baklys. Supplemer frontlyset med sidelys om det er mulig.


Effekt Lys :

Kun dagslys : EYE CANDY !!

Fokuser på å få effektene pekende ut mot publikum slik at de kan se at det skjer noe visuelt. OW og lyse farger er en hit, ikke noe som spiser for mye av lyset. Varianter av lime, straw og amber fungerer f.eks bra. Parkanner som henger over senterstage kan tiltes mot scenekanten og pannoreres etter eget ønske men vær forsiktig så de ikke mister Eye candy effekten. Et lurt tips kan være å pare de opp slik at 2 og 2 vedsiden av hverandre er på samme kurs, har samme filter og ganske lik fokus, da blir i hvertfall effekten lettere å se.

LED, blindere , sunstrips og strober kan også ofte fungere bra, hengt helt i bak-kant, eventuelt led paneler. Blindere med flere kurser og sunstrips kan fort gi en veldig tøff effekt bakfra.

Masse røyk gjerne med en vifte for å få litt beam effekt fra lampene hjelper langt på vei.

Ellers kan det være en mulighet å heller bruke mer av budsjettet på dekor og scene effekter :)
Avhengig av show type kan det være alt fra blomster, truss, jordbærduk eller en haug med speilkuler som reflekterer det store fine lyset på himmelen. Ikke vær redd for å prøve nye ting verken på lys fronten eller dekor fronten. Finn noe som passer ditt utstyr, scenestørrelse og show type :)

Dag->Natt

Som over +

På dagtid bruk gjerne lyse farger og benytt change over eller andre pauser til å skifte filtre til noe mer passende etterhvert som det blir mørkere. Ow og varme farge temperaturer gjør seg f.eks bra når solen går ned.

Det kan være lurt å spare på kruttet og ikke bruke så mye av det bevegelige lyset/ strober før det blir mørkere, da ser det ofte bedre ut og showet ditt blir bedre ut når man først trykker på i stede for noen halvkvasse greier som tikker og går hele dagen.


Med ønsker om en lysende sommer!
--
Bård Bråthe

sveinis
Newbie
Innlegg: 13
Registrert: 17 jun 2007, 21:43

Re: Scenelys utendørs/sommer

Legg inn av sveinis » 15 mai 2009, 22:51

Du verden, tusen millioner takk for bra svar!!! :D :D :D
Mvh. Svein Helge
Mvh. Svein Helge Vikse

Svar